Bandhák

 2014.01.30. 22:29

bandhák.jpg

Zsófi Mifirc Máté A Bandhák

Ahhoz, hogy bandhákat megértsük, el kell képzeljük a testünket, mint egy edényt. A bandhák azt a célt szolgálják, hogy megakadályozzák azt, hogy ez az “edény” hibásan működjön. Háromféle képpen működhet hibásan:
- “Ereszt, szivárog” – Mula Bandha
- “Nem tiszta belül” – Uddiyana Bandha
-“ Meg van hajolva, görbülve” – Jalandara Bandha

A Bandhákat gyakran zsilipnek vagy zárnak, izomzárnak is nevezik.
Ez a három fő bandha. Funkciójuk, hogy irányítsák az energiát és megtartsák a Pránát. A három bandhát egyszerre, vagy külön-külön is gyakorolhatjuk, használhatjuk, - mikor az ászanákat, a pránayámát, a mudrákat, a fókuszálást – koncentrációt, a dharmát, a kiryát, vagy a meditációt gyakoroljuk.

MULA BANDHA - a Mula jelentése gyökér, és mivel a bandhák zárként, szelepként működnek, ezért úgy is elképzelhetjük, hogy ez a bandha akadályozza meg, hogy az energia alul kiszivárogjon az “edényből” – a testünkből. A Mula Bandha a Pada Bandhával van kapcsolatban, mely a láb bandhája, felemeli az energiát, a talp boltozatától indulva, a lábakon keresztül.
A Mula Bandhát minden állógyakorlatnál érezhetjük.
Ez a bandha kapcsolatban van a a gátizom körüli izmokkal

-A Mula Bnadha kapcsolódik a gátizom körüli izmokhoz, valamint a gyökércsakrával is kapcsolatban van.
A Mula Bandha „zárását” legkönnyebben Siddhasanaban gyakorolhatjuk, illetve Padmasanaban is jól gyakorolható.
Siddhasanaban ülve a bal sarkunkon érezzük a testsúlyunkat – ebben a helyzetben a végbél- és a végbél körüli izmokat összehúzzuk és felfelé mozdítjuk.
Fizikai hatások: Ezeket az izmokat nem sokszor használjuk, viszont ennek a bandhának a gyakorlása közben a vérellátásuk javul, ezért a hatékonyságuk is nő. A Mula Bandha használatakor a gyökércsakrát is erősítjük, valamint aktivizáljuk a Kundalini erőt is.


UDDIYANA BANDHA

Az Uddiyana jelentése „felfelé szállni” és arra utal, hogy a belső energiák – különösen a Apana felfelé áramlik a napfonat (solar plexus) és a szív felé. Az Uddiyana Bandhát nem lehet szétválasztani a Mula Bandhától.
Ez a bandha kapcsolódik a hasizmokhoz, főleg a rekeszizom izmaihoz. A hatha jóga különös hangsúlyt helyez az Uddiyana Bandhára. A Pranayama gyakorlása nem teljes az Uddiyana Bandha ismerete nélkül. Mikor ezt a bandhát használjuk, akkor a rekeszizom felfelé mozdul. Ez a bandha segít a Kundalini Shakti („elsődleges erő”) felébresztésében, - ezáltal hozzájárulva a spirituális fejlődéshez.
Mivel a has izmaihoz és a rekeszizomhoz kapcsolódik, ezáltal leginkább álló vagy ülő pózokban lehet leginkább aktivizálni. Nagyon hasznos a gyakorlása Padmasanaban, Siddhasanaban, Vajrasanaban, valamint pranayama közben.
Ha még nem vagyunk jártasak ennek a bandának a használatában, akkor azt a legkönnyebben álló helyzetben sajátíthatjuk el.
Gyakorlás: Álljunk 30-40 centis terpeszbe, hajlítsuk kicsit a térdeket, és helyezzük a tenyereket a térdekre. Hozzuk kissé előre a vállainkat és a nyakat, úgy, hogy ezáltal a felsőtest súlya a tenyereket terhelje. Ez csökkenti a terhelést a hasi részben, és a gyomor izmai el tudnak lazulni. Lélegezzünk be mélyen, és lélegezzünk ki fokozatosan, lassan. Kilégzés közben próbáljuk a gyomor izmait befelé mozdítani, emeljük egy kicsit a bordákat, szélesítsük a mellkast, és a belső izmokat próbáljuk finoman felfelé mozdítani. A gyomor izmainak lazáknak kell lenniük ahhoz, hogy felfelé tudjuk őket „tolni”. Ezeket a mozdulatokat egyszerre végezzük. Ettől a rekeszizom is felfelé mozdul, ilyenkor tartjuk az Uddiyana Bandhát. Próbáljuk határozottan megtartani ezt a pózt. Az izmoknak ezt a helyzetét egészen a kilégzés végéig tartjuk. A hasunk be van húzva, a köldökünket felfelé húzzuk. A has többi izma laza. Minél jobban el tudjuk lazítani a többi izmot, annál hatékonyabb a bandha használata. Ha közben úgy érezzük, hogy hirtelen levegőt kell vennünk, akkor fokozatosan engedjük el a bandhát. A bandhák megismerése és használatuk megtanulása nem egyszerű, és sok gyakorlás kell hozzá.
A bandha elengedése: Lazítsuk el a gyomor izmait, hogy lassan alaphelyzetbe kerüljenek. A rekeszizmot is ellazítjuk, normál helyzetbe kerül. Lazítsuk el a vállakat és a nyak környékét, közben fokozatosan lélegezzünk be. Teljes belégzés után lazítsuk a kezeket is, engedjük a test mellé, és nyújtsuk a lábakat, egyenesedjünk fel, zárjuk a lábakat.
Fizikai hatások: A rekeszizmot aktivizáljuk, erősödik, és ez a normál légzésnél is nagyon hasznos. Az Uddiyana bandha használatakor a belső szervek körül „negatív nyomás” (szívó hatás) alakul ki, így fokozott vérellátásban részesülnek, ezáltal javul a működésük. A belégzéshez hasonló mozdulatnál valójában nem kerül levegő a tüdőbe, így jön létre ez a hatás. A szív vérellátása is javul, valamint az emésztőrendszer is hatékonyabban fog működni.
A bandhák használatával a legtöbb jógapóz sokkal könnyebben végrehajtható, ezek az úgynevezett belső izomzárak segítik a többi izom működését és erősödését.
 Folyt köv. :)

Címkék: edzés meditáció Jóga power yoga

süti beállítások módosítása